Digitális anyajegyszűrés a bőrdaganatok korai felismerésére

Digitális anyajegyszűrés a bőrdaganatok korai felismerésére

Majdnem minden emberen van akár 20-30 anyajegy is anélkül, hogy ennek bármilyen jelentősége lenne. Rosszindulatú melanoma, vagy csak egy ártalmatlan anyajegy? Ennek a kérdésnek a megválaszolása nagy tapasztalatot, dermatoszkópiában való jártasságot igényel. A szabad szemmel történő vizsgálat diagnosztikus pontossága alacsony, csak 50-60%-os, ezért az anyajegyek értékeléséhez felszíni bőrmikroszkópot un. dermatoszkópot, illetve videodermatoszkópot használunk.

 

Mi a videodermatoszkóp?

Egy olyan eszköz, melynek segítségével 20-30-50-szeres nagyítású bőrmikroszkópos felvételeket készítünk a gyanús anyajegyekről, melyeket egy számítógép képernyőjére vetítve analizálhatunk. A nagyfelbontású digitalis kamera standardizált felvételeket készít és rögzít az anyajegyekről, melyek az adatbázisból hónapok-évek múlva is visszakereshetők, a korábbi felvételekkel összehasonlíthatók. Ez lehetőséget ad arra, hogy az anyajegyekben kialakuló változásokat észleljük, a daganatos elfajulást a korai stádiumban felismerjük. Bár a gép mesterséges intelligenciája révén maga is besorolja az anyajegyeket biztosan jóindulatú, rosszindulatú és kérdéses léziókra, természetesen ez nem írja felül az orvos véleményét, csak támogatja a diagnózis felállításában, ezért a gép mögött mindig egy gyakorlott, szakmailag felkészült orvosnak kell állnia.
A vizsgálat a beteg számára nem jelent terhelést, nem hordoz kockázatot, ezért terheseken és gyermekeken is elvégezhető.

 

Mi a melanoma?
A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeinek (melanocyta) rosszindulatú daganata. Az esetek közel felében megelőzően fennálló anyajegyből alakul ki, de felléphet spontán, az ép bőrön is. Gyakorisága az elmúlt évtizedekben megduplázódott, évente 100.000 lakosra számítva 15-30 esetet diagnosztizálunk.
A melanoma az egyik legveszélyesebb és legkiszámíthatatlanabb daganatféleség, mert már relative korai stádiumban áttétet képezhet a nyirokutak vagy a véráram útján a belsőszervekben, az érintett egyén halálát okozva. A bővülő terápiás lehetőségek ellenére a melanomában szenvedő betegek sorsát még ma is a daganat korai felismerése és műtéti kezelése határozza meg. Tekintettel arra, hogy a daganat csaknem mindig a bőrben alakul ki, rendszeres szűrővizsgálatok által felismerhető.
A melanoma kezdetben csak a bőr felszíni rétegeire korlátozódik, ebben a korai, kezdeti stádiumban eltávolítva csaknem 100%-ban gyógyítható. A korai diagnózis a betegek számára életmentő lehet.
A melanoma lassan, fokotatosan növekszik, ezért minden növekvő, változást, panaszt okozó, szabálytalan anyajegy gyanút keltő.

Kik a veszélyeztettettek?
Melanoma bárkin, bármely életkorban kialakulhat, de leginkább a középkorúakat érinti. Sajnos napjainkban egyre gyakrabban észleljük a fiatalabb (huszonéves) korosztályban is. Ennek egyik oka nyilvánvalóan a megváltozott életmódbeli szokásokban (napozás, szolárium használat, szabadidős tevékenység) és egyéb környezeti tényezőkben keresendő.
Fokozott a rizikó:
– világos bőrű, vöröses-szőkés hajú, kék szemű egyéneknél
– azoknál, akiknél (több mint 50) nagyszámú, szabálytalan anyajegy látható
– akiknek családjában fordult elő melanoma
– akik sokat tartózkodnak napon, szoláriumoznak, vagy többször volt napégésük
– akiknek immunrendszert gyengítő betegségük van

Mi a teendő a “gyanús” anyajegyekkel?
A szabálytalan szerkezetű, változást mutató anyajegyeket kimetszéssel el kell távolítani. Szövettani vizsgálat elvégzése kötelező. Az anyajegyek lézeres eltávolítása nem megengedett!
A beavatkozást bőrsebészetben jártas plasztikai sebészekkel végeztetjük el.

Évente járjon anyajegyszűrésre!

[foogallery id=”1359″]