Bőrgyógyászati allergológiai vizsgálat

Az allergiás kontakt ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, jellegzetes civilizációs ártalom, halmozott megjelenését tapasztaljuk az utóbbi évtizedekben. A környezeti kontakt allergének skálája a technika, gyógyszer és kozmetikai ipar fejlődésével fokozatosan változik, egyre újabb és újabb allergéneket ismerünk meg. A kémiai anyagokon és gyógyszereken túl, a ma divatos természetes, növényi anyagok (pl. propolis, kamilla, levendula stb.) is gyakran kiváltói az allergiás bőrtüneteknek.
Magyarországon a leggyakoribb kontakt allergén a nikkel, gyakorisága eléri a 20%-ot. Orvosi jelentőségét az adja, hogy környezeti-használati tárgyakon (divatékszerek, pénzérmék, gombok stb.) kívül az emberi szervezetbe beültetett fogászati implantátumok, ortopédiai protézisek, szívritmusszabályozók, koszorúér stentek is többnyire nikkel-titán ötvözetek.
A nikkel allergián túl nagyon gyakori az illatanyagokkal, balzsamféleségekkel, higanyvegyületekkel és festékanyagokkal szembeni allergia is.

Epicutan bőrpróba:
A kontakt érzékenység vizsgálatát rátevéses (epicutan) bőrpróbával végezzük, melynek során nemzetközileg elfogadott, gyári előállítású, ellenőrzött koncentrációjú, nem irritáló tesztanyagokat használunk. A tesztanyagokat speciális, gyári kamrás, atraumatikus tapaszcsíkokra cseppentjük fel, melyet a beteg hátbőrére tapasztunk. A vizsgálat nem jár fájdalommal.
A tesztsor 48 órára kerül rögzítésre, a tesztek értékelését 20 perc, 48, 72, 96 óra és egy hét után végezzük el. A teszt eredményét a beteg az egyhetes leolvasás során kapja kézhez, amennyiben pozitív reakciót észlelünk, írásos betegtájékoztatóval látjuk el.
A Magyarországon használatos standard epicutan tesztsor 36 allergént tartalmaz.

Az epicutan teszt elvégzésének feltételei:

  • tünetmentes hátbőr
  • belsőleg szedett allergia ellenes gyógyszerek leállítása 3-5 nappal
  • belsőleg szedett szteroidok/citosztatikumok leállítása 14 nappal a vizsgálat előtt
  • a tesztelt bőrfelület helyi kezelésének felfüggesztése 1 héttel korábban
  • terhes nőket nem tesztelünk

Fogászati anyagokkal, implantátumokkal szembeni túlérzékenység vizsgálata

Fogászati kezelés során alkalmanként átmeneti, illetve krónikus panaszok jelentkezhetnek, ilyen esetekben elképzelhető, hogy a beteg valamelyik felhasznált anyagra túlérzékeny.
Korai , átmeneti tüneteket (nyálkahártya duzzanat) elsősorban az érzéstelenítőszerek, fertőtlenítőszerek (formaldehyd), illetve lenyomati anyagokban lévő kolofonium, vagy eugenol válthatnak ki.
Tartósan fennálló panaszok kialakulásáért rendszerint az implantátumok, fogpótlások, hídak, koronák, kivehető protézisek, alkalmanként fogszabályozók anyagai felelősek. Fogászati anyagokkal szembeni túlérzékenységre utal, ha ínygyulladás, fekélyek, sebek, szájpad duzzanat, égő érzés a nyelven, illetve a szájban, ajak repedezettség, szájkörüli bőrkiütések, fémes íz jelentkezik.
A tüneteket kiválthatják a különböző fogászati fémek (nikkel, palládium, titan, króm, kobalt stb.) , valamint ragasztóanyagok, fogászai műanyagok (akrilátok) is.
Akik komoly fogászati beavatkozások előtt állnak, illetve gyanú van arra, hogy fémallergiájuk van érdemes a specialis fogászati tesztet elvégeztetni.

A fogászati allergia vizsgálatot rétevéses (epicutan) teszttel végezzük, mely 24 allergént tartalmaz (fogászati fémek, acrylatok, ragasztóanyagok).